Apa itu
Gout?
Gout
adalah sejenis penyakit akibat daripada asid urik berlebihan di dalam badan.
Asid urik adalah bahan kumuhan berasal daripada purin (sejenis protein). Badan
kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Bagi pengidap gout,
asid urik yang berlebihan itu tidak dibuang dengan berjaya dan ianya terkumpul
di dalam sendi.
Gout berlaku apabila terjadinya keradangan yang menyakitkan di tendon, sendi
dan ianya membengkak. Biasanya gout terjadi di sendi metatarsal-phalangeal di tapak kaki.
Sejarah Penyakit Gout
Gout mula dikenal pasti lebih 2000 tahun dahulu dan dikatakan penyakit
tertua. Pada masa dahulu gout boleh menyebabkan kemudaratan dan
kecacatan, kini dengan kemajuan dalam bidang perubatan, gout boleh dikawal.
Biasanya pesakit gout adalah kaum lelaki dalam lingkungan usia 30-60 tahun.
Majoriti kaum wanita yang menghidap penyakit gout adalah yang telah putus haid.
Punca
Gout
Ada beberapa punca kenapa Gout berlaku:
-
Cara pemakanan,
-
Genetik,
-
dan masalah buah pinggang.
Ia
adalah sebahagian daripada penyakit artritis yang dikelaskan sebagai penyakit
metabolik akibat asid urik (iaitu bahan buangan yang terhasil daripada
pemecahan purin (protein); berkumpul pada sendi dan tisu lembut di sekeliling
sendi, terutama pada kaki dan menyebabkan rasa sakit.
Pemendapan
asid urik ini lama kelamaan akan menghasilkan hablur garam dan hablur inilah
yang mencetuskan rasa sakit sendi. Ia juga dipanggil masalah bengkak sendi yang
daripada tapak ibu jari kaki, menular ke sendi lain pada kaki dan tangan.
Banyak
makanan tinggi protein seperti makanan laut, kekacang, daging merah dan daging
organik tinggi purine. Pemecahan purin dalam makanan ini akhirnya boleh
menyebabkan gout. Purin ditukarkan ke dalam bentuk asid urik semasa metabolisme
tisu-tisu rosak dan koyak. Kajian menunjukkan mereka yang banyak makan daging
merah dan makanan laut meningkatkan risiko gout sebanyak 50 peratus.
1.
Amalkan diet rendah purin.
Kurangkan pengambilan makanan berprotein yang mengandungi purin.
Contoh: organ dalaman (paru, hati), ikan bilis, sardin, herring, telur
ikan, kekacang, alkohol, lemak haiwan, asparagus, bunga kobis, cendawan dan yis
(roti putih dan roti manis)
2.
Ceri dan strawberi dikatakan
mampu mengurangkan asid uric
.
3.
Minum banyak air, untuk
mecairkan dan membantu proses penyingkiran urate.
4.
Kawal berat badan kita -
kegemukan boleh menjejaskan keupayaan badan
menyingkirkan
asid urik.
5.
Bersenam
Supplemen Shaklee yang dicadangkan
1.
Vivix - Mengimpak 4 mekasnisme
anti penuaan. (melidungi dan membaiki
2.
DNA, memberi impak positif
kepada pengawalan genetik, menggalakkan pembentukan mitochondria di dalam sel,
melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel)
3.
OmegaGuard - Asid
Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak
3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan
keradangan pada sendi pesakit
4.
Alfalfa - menyingkirkan toksik
secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit
mengambil air yang banyak.
5.
Performance drink- memastikan
tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak
dehydrate.
|
Vivix Shaklee |
Gout dan Vitamin C
Pesakit
gout perlu mengambil Vitamin C secara sederhana. Kajian menunjukkan pengambilan
Vitamin C mampu mengurangkan 45% risiko gout.
Vitamin
C adalah uricosuric semulajadi, yang bermaksud bahawa ia membantu buah
pinggang menyingkirkan asid urik. Walau bagaimanapun, ia akan menyebabkan
peningkatan asid urik dalam buah pinggang dan air kencing yang boleh
meningkatkan risiko batu karang.
Vitamin
C juga adalah asid askorbik. Pengambilan Vitamin C yang berlebihan boleh
menyebabkan air kencing menjadi lebih berasid yang ketara boleh meningkatkan
risiko batu karang.
Ia
boleh dikurangkan apabila pesakit mengambil air masak yang mencukupi.
Ideal
dose: 500mg-1000mg sehari sahaja.
Jika pesakit gout hendak mengambil melebihi
1000 mg sehari, disarankan berbincang dengan doktor terlebih dahulu.
Salam Ceria dari kami, Pengguna dan Distributor Tegar Shaklee.
Jika rasa hendak mencuba produk-produk Shaklee...
Anda boleh hubungi kami melalui:
jamiearisa@gmail.com / reduanhanif@gmail.com
019-333 0343 (Jamie) / 019-333 0342 (Reduan)
Jamie Arisa & Reduan Hanif
Shaklee Independent Distributor
ID 890061
Seri Kembangan, Malaysia